Stad Gent gaat voor ethische werkkleding

Als lokaal bestuur kiezen voor honderd procent eerlijke aankopen: is dat mogelijk? De stad Gent probeert het, met de aankoop van ethische werkkleding.

De Standaard - Stad Gent

REDACTEUR YVES DELEPELEIRE

 

BRUSSEL ‘De Belgische politiek doet te weinig om multinationals te dwingen tot het duurzaam maken van hun productieketen’, zei Hiva-onderzoeker Huib Huyse deze week (DS 23 april). De aanleiding voor de uitspraak was de herdenking van de instorting van het fabriekscomplex Rana Plaza in Bangladesh, vijf jaar geleden. 1.100 textielarbeiders – ook vrouwen en kinderen – kwamen daarbij om. Dat laat het Gentse stadsbestuur niet koud. Dat engageert zich om alleen nog ‘schone’ werkkleren voor personeel, zoals de groendienst, aan te schaffen. Daarvoor herschreef de stad Gent haar aanbestedingsprocedure, met steun van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. Vijf leveranciers kregen een contract voor vier jaar.

 

1. Bestaat dat wel, honderd procent ethische werkkleding?

Neem Alsico, een bedrijf uit Ronse dat kleren voor de stad zal mogen leveren. ‘Dat heeft eigen fabrieken in Frankrijk en Tunesië’, zegt Aline De Cokere van de stadsdienst Facility Management. Hun plunjes worden niet in Azië gemaakt, wat de kans op uitbuiting al flink verkleint. ‘Wij willen kleding uit Azië niet weren’, zegt Tine Heyse, schepen Noord-Zuid. ‘Wij willen ook daar de arbeidsomstandigheden verbeteren.’ Productie dichter bij huis wil ook niet zeggen dat de kleding duurder is. ‘Wij gaan niet meer betalen dan vroeger’, verzekeren De Cokere en Heyse.

 

Leveranciers die een offerte wilden indienen, moesten vooraf voor de stad Gent aan enkele voorwaarden voldoen: een gedragscode ondertekenen waarin ze verklaren dat ze de internationale arbeidsvoorwaarden in hun keten respecteren, duurzaam transport gebruiken en een label voor biologisch en fairtrade textiel hebben. Voor de rest hoopt Gent via overleg zijn leveranciers aan te porren om hun productieketen transparanter te maken. Wie niets doet, kan in gebreke worden gesteld. ‘Vandaag spijkerharde garanties vragen dat kleren honderd procent ethisch worden gemaakt, is moeilijk’, zegt De Cokere. ‘Dan zouden er weinig leveranciers overblijven. We geloven wel in een onderhandelingsprocedure.’

 

2. Wil de stad ook andere ethische producten aankopen?

Veel gemeenten kopen al fairtrade koffie aan. Sinds de onthulling dat de kasseien op de Gentse Korenmarkt uit illegaal mijngebied in India komen, wil de stad graag ook alleen nog ethisch geproduceerde kasseien. De aanbestedingsprocedure voor ethische werkkledij wil ze nu ook gaan gebruiken voor de aankoop van andere producten, zoals eerlijke smartphones of tablets (als die al bestaan).

 

3. Wie volgt het Gentse voorbeeld ?

De stad Gent geeft jaarlijks 100 miljoen euro uit aan raamcontracten voor de aankoop van allerlei goederen en diensten. Voor kleding gaat het om een bedrag van 1,25 miljoen euro, gespreid over vier jaar. Dat zijn stevige bedragen. ‘Toch zal Gent alleen de markt niet kunnen veranderen’, zegt Wouter Boesman van Platforma, de Europese koepel van lokale besturen.

 

Met de steun van de Europese Commissie hebben Platforma, de VVSG en de stad Gent daarom een gids gemaakt voor de aankoop van sociaal verantwoorde werkkleding. De bedoeling is om die aan alle lokale besturen in Europa ter beschikking te stellen, ook aan politiediensten en ziekenhuizen die uniformen moeten kopen, zodat zij niet telkens het warm water hoeven uit te vinden. Boesman: ‘We moeten uit het pilootproject in Gent lessen trekken. Alleen samen zullen we de wereldmarkt kunnen beïnvloeden.’

 

 

 

 

‘QR-code voor schone kleren’

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil een QR-code waarmee de herkomst van kleren getraceerd wordt. Dat zei hij gisteren in het Vlaams Parlement in navolging van de berichtgeving over het Belgische beleid naar ethische kledij (DS 23 april). Als de consument zo’n QR-code scant, zou hij een beeld krijgen van de volledige productieketen en zelf kunnen beslissen of het product eerlijk genoeg is. ‘De technologie bestaat, het volstaat dat je 15 tot 20 procent van de bedrijven mee krijgt’, zegt Bourgeois, die dit jaar nog een colloquium wil organiseren over het thema. (wvs)

 

De StandaardBack to overview

Already customer? Click here .

Not yet a customer? Register now.

Are you sure you want to remove this item?

Product has been added to your wishlist

Product has been added to your basket.

Pay